קרטוזיס פילאריס

קרטוזיס פילאריס

קרטוזיס פילאריס הוא מצב עור נפוץ, אשר נראה כמו אקנה או גבשושיות זעירות על העור. חלק מהמטופלים טוענים שהוא נראה כמו "עור ברווז" ואחרים חושבים שאלו פצעונים קטנים על עורם.

למעשה, הנגעים הקטנים והקשיחים הללו הם סתימות בנקבוביות העור הנוצרות כתוצאה מתאי עור מתים. נקבוביות נקראות גם זקיקי שיער, וכל שערה על הגוף צומחת מתוך זקיק כזה. קיימים עשרות אלפי זקיקים וכאשר תאי עור מתים סותמים רבים מהם, ניתן לחוש בגבשושיות קרטוזיס פילאריס. הן מופיעות לרוב על הזרועות ועל קדמת הירכיים, ואצל ילדים – על הלחיים.

קרטוזיס פילאריס אינו מזיק, אך עשוי לגרום לגירוד, ליובש ולמראה לא אסתטי. אם אחד הסימפטומים גורם לחוסר נוחות בחיי היומיום, טיפול עשוי לעזור, להקל על הסימפטומים ולגרום לעור להיות נקי יותר.

עור יבש עלול להפוך את הגבשושיות למורגשות יותר. אנשים רבים מצהירים כי הגבשושיות על עורם נעלמות בתקופת הקיץ ושבות בתקופת החורף. טיפול בעור יבש מסייע לעתים קרובות להעלמת התופעה.

סימנים לקרטוזיס פילאריס:

  • גבשושיות זעירות, קשות ויבשות בצבעים שונים
  • מראה של "עור ברווז".
  • החמרה או הבלטה בתקופת החורף או במזג אוויר יבש.
  • גרד.
  • מיקום: קרטוזיס פילאריס יכול להופיע בכל מקום על העור, למעט על כפות הידיים והרגליים. אצל ילדים: על הזרועות העליונות, בקדמת הירכיים ובלחיים; בני נוער ומבוגרים: זרועות עליונות, קדמת הירכיים והישבן.

נטייה לקרטוזיס פילאריס

כל אדם בכל גיל ומכל מוצא אתני יכול לפתח קרטוזיס פילאריס. רוב המטופלים יפתחו את המצב הרפואי לפני גיל שנתיים או במהלך שנות העשרה. לילדים ולבני נוער קיים הסיכוי הגדול ביותר לפתח קרטוזיס פילאריס, ולמבוגרים סיכוי נמוך לסבול מהתופעה.

הבליטות עשויות להחלים עד גיל ההתבגרות, אך ההתפרצות ההורמונלית בגיל זה עלולה לגרום לחזרתם. כאשר קרטוזיס פילאריס מתפתח בשנות העשרה, העור לרוב מחלים בשנות העשרים. לנשים יש סיכון גבוה יותר לפתח קרטוזיס פילאריס.

קיימים סיכויים גבוהים יותר לפתח קרטוזיס פלאריס במקרים של קרוב משפחה הסובל מהתופעה. הסיכוי גבוה יותר אם המטופל סובל מאסטמה, עור יבש, אקזמה (אטופיק דרמטיטיס) או נוטל תרופות מסוג מסוים.

טיפול

ניתן לטפל בקרטוזיס פלאריס בבית, בשלושה שלבים:

  1. פילינג עדין של העור להסרת התאים המתים. ניתן לבצע את הפילינג באמצעות ספוג או מטלית נוקשה, אך יש להימנע מקרצוף העלול לגרום לגירוי העור ולהחמרת המצב.
  2. מריחת קרטוליטיק, תחליב המסייע בהסרת תאי עור מתים. חשוב להשתמש במוצר המכיל את אחד הרכיבים הבאים: חומצת הידרוקסיל אלפא, חומצה גליקולית, חומצה לקטית, רטינואיד (רטינול, טזרוטין, אדפלין, טרטינוין), חומצה סליצילית ואוריאה.

חשוב להקפיד על הוראות השימוש בקרטוליטיק, כמות גדולה מדי או שימוש תכוף מדי עלול לגרות את העור. אם למרות השימוש על פי ההוראות העור עדיין יבש או מגורה, יש להפסיק את השימוש במוצר למשך מספר ימים.

  1. קרם לחות: קרטוליטיק מייבש את העור, לכן כדאי למרוח קרם לחות לאחר מכן. רופאי עור ממליצים להשתמש בקרם או במשחה ללא שמן על מנת למנוע סתימת נקבוביות. מומלץ למרוח קרם לחות לאחר הרחצה, וכאשר מתעוררת תחושה של יובש בעור. מרחו קרם לחות לפחות פעמיים – שלוש פעמים ביום.

אם הנגע לא חולף למרות הטיפול הביתי, רופא עור יוכל לסייע.

טיפים למניעת החמרה:

  • שימוש בקרם לחות באופן קבוע. בחרו משחה/קרם נטולי שמן, המכילים אוריאה או חומצה לקטית. מרחו על עור לח חמש דקות לאחר הרחצה וחזרו על המריחה מדי פעם, כאשר העור מרגיש יבש.
  • גילוח או הסרת שיער באמצעות שעווה יכולים להזיק לעור הסובל מקרטוזיס פילאריס. יש לשקול הסרת שיער בלייזר, שאינו גורם נזק.
  • כדי למנוע ייבוש של העור, הקפידו על מקלחות קצרות של פחות מעשרים דקות במים פושרים. כמו כן, הימנעו מיותר ממקלחת אחת ביום.
  • השתמש בסבון נוזלי. סבון מוצק עלול לייבש את העור.
  • ותרו על מכונות השיזוף, הן יגרמו להבלטת הנגעים.
  • השתמשו במכשיר אדים כאשר האוויר יבש.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​