פטרת השמש

פטרת השמש

סיבות להתפתחותה, תסמינים ודרכי טיפול

פטרת השמש היא אחת ממחלות העור הנפוצות ביותר, במיוחד באזורים טרופיים וטרופיים־למחצה והיא נפוצה גם באזורנו. מקורה של פטריית השמש הוא בשמרים הנמצאים על עורנו. כולנו נושאים את השמרים הללו, ופטרת השמש נוצרת כאשר הם מתרבים בצורה חריגה.  

כיצד תזהו את פטרת השמש?

הסימן הבולט ביותר הוא כתם או כתמים בגוון שונה מצבעו הרגיל של העור. הכתמים נראים כמו פריחה, וצבעם עשוי להיות לבן, ורוד, אדום, שזוף או חום. הם עשויים להופיע על כל אזורי הגוף, מגעם יבש וקשקשי ולפעמים הם גורמים לגירוי ולגרד. הם מתפשטים לאיטם על שטחים נרחבים של העור ובולטים יותר לאחר שהייה בשמש, מכיוון שהשמרים לא מאפשרים לעור באזור הכתמים להשתזף. הכתמים בדרך כלל נעלמים כאשר הטמפרטורה צונחת, ושבים באביב או בקיץ כאשר האוויר הופך חם ולח. ישנם מקרים שבהם הכתמים דומים מאוד בצבעם לגוון העור שסביבם, כך שהם "מסתווים" וקשה מאוד לזהותם ולאבחן אותם. במקרה של כתמים בהירים, רופאים עלולים לבלבל בין הפטרת לבין ויטיליגו (בהקת), מחלת עור הגורמת לאבדן צבע העור הטבעי.

מי עשוי לפתח פטריות שמש?

ישנם אנשים בעלי נטייה לפתח פטרת שמש, ואחרים שאינם סובלים ממנה כלל. לא ברור מדוע השמרים בוחרים להתרבות על עורו של אדם זה ולא אחר, אבל על פי מחקרים – מזג אוויר לח, הזעה מרובה, עור שמנוני ומערכת חיסונית מוחלשת יוצרים תנאים טובים להתפתחות הפטרייה. היא מופיעה על כל סוגי העור, ובמיוחד על עורם של בני נוער וצעירים – שהוא שמנוני יותר. מבוגרים וילדים לרוב אינם מפתחים את הפטרת, אלא אם הם חיים באזורים טרופיים.

רופא עור יוכל לקבוע אם הנכם סובלים מפטרת השמש לאחר בדיקה. לעתים הוא ידגום פיסת עור קטנה ויבדוק אותה תחת מיקרוסקופ, או יבחן את העור באמצעות מכשיר מיוחד הנקרא מנורת עץ.

כיצד מטפלים?

הטיפול בפטרת השמש הוא לרוב מקומי, באמצעות תרופות מרשם הנמרחות על העור. ישנם סוגי שמפו, סבונים, קרמים ותחליבים אנטי פטרייתיים אשר יכולים לייצב את כמות השמרים. החומר הפעיל בתרופות אלה הוא ברוב המקרים סלניום גופרתי או ביפונזול.

במקרים רבים, הזיהום הפטרייתי מתפתח פעם נוספת. שימוש בסבונים מרפאים פעם או פעמיים בחודש, במיוחד בתקופות חמות ולחות, עשוי למנוע מהשמרים לצאת מכלל שליטה.

אם הזיהום הפטרייתי עבה במיוחד או מכסה שטח נרחב, או במקרים שבהם הפטרת חוזרת גם לאחר טיפול, רופא העור יכין עבורכם מרשם לתרופות הניטלות דרך הפה. נטילת הכדורים נמשכת זמן קצר ורופא העור מפקח על המטופל.

תוצאות:

הטיפול מצמצם את כמות השמרים אך העור עשוי להישאר בהיר יותר (או כהה) למשך שבועות או חודשים לפני שישוב בסופו של דבר לצבעו המקורי. בתקופה זו יש להגן על העור מפני השמש ולהימנע משיזוף.

פטרת השמש עשויה להתפתח פעם נוספת במזג אוויר חם ולח, וייתכן שאנשים החיים באקלים טרופי יצטרכו להשתמש בסבונים רפואיים באופן קבוע על מנת למנוע מהשמרים להתרבות יתר על המידה.

המלצות לטיפול בפטרת העור:

  • שטפו ויבשו את העור הנגוע.
  • מרחו שכבה דקה של קרם או משחה אנטי־פטרייתיים. יש לעשות זאת פעם או פעמיים ביום למשך שבועיים לפחות.
  • בעת שימוש בשמפו, השאירו אותו על הקרקפת למשך חמש עד עשר דקות לפני השטיפה.
  • אם אתם זקוקים לתרופות חזקות יותר, פנו לרופא העור שלכם.

המלצות למניעה:

  • הקפידו להשתמש במוצרים נטולי שומן לטיפוח העור.
  • הימנעו מבגדים צמודים או לוחצים.
  • הגנו על העור מפני השמש. שיזוף מבליט את האזורים הנגועים.
  • המנעו משימוש במיטות שיזוף או במנורות שמש.
  • הקפידו למרוח קרם הגנה על כל אזורי הגוף החשופים לשמש כעשרים דקות לפני היציאה מהבית.
  • הקפידו להשתמש בקרם הגנה שאינו שמנוני ומספק היקף הגנה רחב מפני קרינות UVA ו־UVB. שימו לב שערך ה־SPF יהיה מעל ל־30.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​