יובש עורי

יובש עורי

תרגול על יבש

יובש עורי הוא תופעה נפוצה ובדרך כלל לא מזיקה, אבל די מציקה. איך נמנעים ואיך מטפלים? המלצות וטיפים לאנשים שהם… קצת יבשים.

מעקצץ לכם, מגרד, ובאופן כללי אתם מרגישים כמו נחש שעומד להשיל את עורו? אתם לא לבד. הרבה אנשים בכל הגילאים סובלים מיובש עורי. הסימנים הבולטים לתופעה הם עור מחוספס, קשקשי או מתקלף, לעיתים בגוון אפרפר – במיוחד אצל אנשים בעלי עור כהה. לעיתים יופיעו סדקים בעור, ובמקרים של יובש חמור הם עלולים גם לדמם. רוב האנשים הסובלים מעור יבש הם גם בעלי שפתיים סדוקות.

עור יבש אינו נעים למגע ולרוב גם מהווה מטרד, אך לא מדובר בתופעה מסוכנת. מה שכן, כאשר עור יבש נסדק, חיידקים ובקטריות עלולים לחדור לגוף דרך העור. לאחר חדירתם, חיידקים עלולים לגרום לזיהום. כתמים אדומים וכואבים על העור עשויים להוות סימן מוקדם להתפתחות של זיהום.

יובש חמור של העור עשוי להיות סימן אזהרה לבעיה שנקראת דרמטיטיס – דלקת של העור. דרמטיטיס מתבטאת בפריחה מגרדת ודלקתית, ויש לאבחנה מוקדם ככל שאפשר כדי לטפל בה ביעילות. ללא טיפול, דרמטיטיס לעיתים קרובות מחמירה ומצב העור מתדרדר.

ישראל קצת מתייבשת

אם העור שלכם יבש, זה לא אומר שאתם מתבגרים מהר יותר או סובלים מבעיה כלשהי. כל אדם עשוי לפתח יובש עורי כתוצאה מאיבוד מים או שמנים חיוניים בגוף. יובש עורי נפוץ יותר אצל מבוגרים, שעורם הופך דק יותר עם הגיל. גם אקלים יבש מאוד גורם ליובש עורי.

אנשים שסבלו מאטופיק דרמטיטיס (הנקראת גם אסתמה של העור) כילדים נוטים לפתח יובש עורי כמבוגרים, וגם פסוריאזיס גורם לתופעה. אחיות, מעצבי שיער ואנשים ששוטפים ומחטאים את ידיהם לעתים קרובות עלולים לפתח יובש עורי בכפות ידיהם ואף במקומות חשופים אחרים. אנשים שנוהגים לשחות עלולים לסבול מעור יבש כתוצאה משהייה בבריכות שבהן רמות גבוהות של כלור.

קרם לחות ומקלחות קצרות

מה עושים? מתייעצים עם רופא עור, שיבחן היטב את עורכם וישאל שאלות שיסייעו לו באבחנה ובקביעת הטיפול. לרוב, ההמלצה תהיה להשתמש בקרם לחות שירכך את העור וימנע היווצרות סדקים. קרם לחות מגיע בצורת משחה, קרם, תחליב או שמן, ורופא העור יתאים את המוצר למטופל. יובש עורי חמור, למשל, מצריך שימוש בקרם לחות המכיל "אוריאה" או חומצה לקטית.  

במקרים של יובש עורי חמור במיוחד, הרופא עשוי לרשום עבורכם תרופה למריחה המכילה סטרואידים או מודולטור של מערכת החיסון. תרופות אלו מקלות על הגירוד, האדמומיות והנפיחות, אך ככל הנראה תצטרכו להשתמש גם בקרם לחות מספר פעמים ביום.

אם היובש נגרם כתוצאה משגרת חיים מסוימת, ייתכן שתצטרכו לעשות שינוי – אם למשך מספר ימים, או באופן קבוע. שינוי יכול להיות גם לבישת כפפות מתאימות או מריחת קרם מיוחד במשך היום.

טיפים למניעת יובש או החמרתו:

  • מקלחות פושרות: מים חמים מזיקים לשמני העור הטבעיים. אם אתם ממש אוהבים להתבשל, עדיף באמבטיה ולא לאורך זמן. מומלץ לשהות באמבטיה או במקלחת למשך חמש עד עשר דקות, אך לא מעבר לכך, ועדיף להתרחץ רק פעם אחת ביום.
  • השתמשו בסבונים נוזליים. סבונים מוצקים עשויים להסיר את השמנים הטבעיים של העור. הימנעו גם מדאודורנט מוצק, סבונים אנטי־בקטריאליים, סבונים מבושמים ומוצרים לטיפוח העור המכילים אלכוהול. חפשו סבון עדין ללא ריח או סבון המוסיף לחות.
  • מרחו קרם לחות מייד לאחר אמבטיות ומקלחות, כשהעור עדיין לח מעט.
  • לפני גילוח, יש לרכך את העור. מומלץ להתגלח מייד לאחר הרחצה, כיוון שהשערות רכות. השתמשו בקרם גילוח או בג'ל והשאירו את המוצר על העור למשך כשלוש דקות לפני תחילת הגילוח. יש להתגלח עם כיוון צמיחת השיער.
  • החליפו סכיני גילוח לאחר חמישה עד שבעה שימושים. להב חלוד מזיק לעור יבש.
  • שמרו על אוויר לח בבית באמצעות מכשיר אדים.
  • לבשו בגדים צוננים כדי להקל על העור המגורה.
  • הוסיפו לחות לשפתיים סדוקות. מרחו שפתון המכיל וזלין לפני השינה.
  • מנעו מאוויר קר להיכנס לביתכם בחורף, ושמרו על חום הגוף בעזרת ביגוד מתאים.
  • טפחו את עור הפנים. במצבים של יובש עורי חמור, נקו את הפנים רק פעם ביום – עדיף בלילה. בבוקר, רחצו את הפנים במים קרים.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​