סבוראיק קרטוזיס

סבוראיק קרטוזיס

סבוראיק קרטוזיס הוא ממצא עורי שפיר נפוץ שמתפתח בדרך כלל בגיל העמידה או מאוחר יותר. הוא עלול להיות מדאיג למראה עקב דמיונו ליבלת או לצמיחה עורית טרום-סרטנית, אך למעשה הוא אינו מזיק.

רוב האנשים נוטים לפתח מספר רב של נגעים מסוג סבוראיק קרטוזיס, אבל לפעמים מופיע רק נגע אחד. ניתן למצוא את הגידולים הבלתי מזיקים הללו בכל מקום בגוף, למעט בכפות הידיים ובכפות הרגליים. לרוב, הגידולים יימצאו באזורי החזה, הגב, הראש או הצוואר.

נגעים מסוימים הם בעלי משטח יבלתי, ואחרים עשויים להיראות כמו גושי שעווה חומים על העור. צבע הנגעים נע בין לבן לשחור, אבל רובם נמצאים בטווח האמצע – בגווני חום. חשוב לציין כי סבוראיק קרטוזיס אינו מדבק ואינו עובר במגע.

תסמינים:

  • הנגעים נראים בהתחלה כמו גושים קטנים וגסים, אך מתעבים בקצב איטי ומפתחים משטח יבלתי.
  • לנגעים מראה שעוותי שכאילו "נדבק" על העור.
  • לרוב מופיעים בגווני חום.
  • היקפם מגיע לגודל של עד שלושה סנטימטרים.
  • לרוב מופיעים על החזה, הגב, הבטן, הקרקפת, הפנים, הצוואר וחלקי גוף אחרים. לא מופיעים על כפות הידיים והרגליים.
  • עלולים לגרום לגירוד, אך לא לכאב.
  • הנגעים אינם מדבקים. הם עשויים להתרבות ולהתפשט עם הזמן, אך מדובר בצמיחה טבעית ולא בהידבקות.

קבוצות סיכון:

רוב האנשים נוטים לפתח סבוראיק קרטוזיס בגיל העמידה או מאוחר יותר. ישנן נשים המפתחות סבוראיק קרטוזיס במהלך היריון או טיפולים בתחליפי אסטרוגן. נדיר למצוא נגעים מסוג זה אצל ילדים.

רוב הנוטים לפתח סבוראיק קרטוזיס הם בעלי עור בהיר שבמשפחתם נטייה גנטית לפתח נגעים מסוג זה. גם אנשים בעלי צבע עור כהה יותר נוטים לפתח סבוראיק קרטוזיס, אך בקרב בעלי עור שחום הנגעים הם בדרך כלל קטנים ומופיעים סביב העיניים.

גורמים:

הסיבה להתפתחות נגעים מסוג סבוראיק קרטוזיס אינה ידועה, אך ההשערה היא שמדובר בנטייה גנטית. מחקרים מראים כי גידולים אלה מתפתחים על עור אשר קלט כמות שמש רבה, אך עם זאת, הנגעים מתפתחים גם כאשר העור מכוסה באופן קבוע, כך שקביעה זו אינה חד־משמעית.

אבחון:

ברוב המקרים, רופא עור ידע לאבחן האם נגע עור הוא סבוראיק קרטוזיס על ידי התבוננות בו. לעיתים הנגעים עלולים להיראות כמו גידולים סרטניים, ובמקרים כאלה רופא העור יסיר את הנגע או ייקח דגימה לצורך בדיקה מיקרוסקופית. זו הדרך היחידה לדעת בוודאות האם מדובר בנגע שפיר או בגידול סרטני.

טיפול:

כאמור, סבוראיק קרטוזיס אינו מזיק ולרוב אינו מצריך שום טיפול. עם זאת, קיימים מקרים שבהם רופא עור עשוי להסיר את הנגע. למשל, אם הוא נראה כמו נגע סרטני, בנוסף ניתן להסיר את הנגע במסגרת פרטית במידה ומפריע למטופל מבחינה אסתטית.

שיטות הסרה:

טיפול בקור: שימוש בחנקן נוזלי באמצעות צמר גפן או אקדח ריסוס. הפעולה גורמת להריסת הנגע אשר נושר מעצמו תוך ימים ספורים. במקרים מסוימים נוצרות שלפוחיות מתחת לנגע, אך הן מתייבשות והופכות לגלד שמתנתק אף הוא תוך מספר ימים.

כלים כירורגים וטיפול חשמלי: אלקטרו־כירורגיה (אלקטרו־מכאניקה) היא שיטה שבאמצעותה משתמשים בזרם חשמלי להריסתו. ייתכן דימום קל, אך אין צורך בתפרים. בחלק מהמקרים הרופא ישתמש רק בזרם חשמלי, או רק במכשיר הכירורגי.

לאחר הסרת הסבוראיק קרטוזיס ייתכן שאזור הנגע ייראה בהיר יותר, אך לרוב ההבדלים נעלמים עם הזמן. ברוב המקרים, נגע שהוסר לא יצמח שוב, אך אין זה מונע התפתחותם של נגעים נוספים במקומות אחרים בגוף.

טיפים והמלצות:

רוב נגעי הסבוראיק קרטוזיס אינם דורשים טיפול, אך יש לפנות לרופא עור במקרים הבאים:

  • הנגע גדל במהירות, משחיר, מגרד או מדמם (סימנים אפשריים של סרטן העור).
  • מדובר בנגע חדש שמופיע פתאום, ואחריו גידולים חדשים רבים על פני העור.
  • הנגע נראה שונה מסבוראיק קרטוזיס טיפוסי.

הנגע נראה יבש, שטוח, מחוספס או קשקשי. במקרה זה, ייתכן שמדובר ב־  actinic keratosis, נגע שעלול להפוך לסוג של סרטן העור.

  • הנגע מפריע למטופל מבחינה אסתטית או אחרת.

אין להסיר סבוראיק קרטוזיס לבד, כיוון שקיים סיכון גבוה של זיהום וסיבוכים במקרה זה.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​