במרפאה ניתן לבצע טיפולים שונים בעזרת הזרקות חומצה היאלורונית:
- מילוי שקעי עיניים
- פיסול אף
- מתיחת פנים ללא ניתוח
- עיצוב שפתיים
- הצערת העור
חומצה היאלורונית היא חומר שקיים באופן טבעי בגוף האדם, המופיע בריכוזים גבוהים בעיקר בנוזלי העיניים והמפרקים. בשנת 1934 גילו שני חוקרים בשם קארל מייר וג'ון פאלמר שתפקידה העיקרי של החומצה הוא לשמור על נפח העור ועל לחותו.
חומצה היאלורונית פועלת כחומר מרכך ומסכך, במיוחד במפרקים וברקמות אחרות. בנוסף, החומצה עשויה להשפיע על הדרך שבה הגוף מגיב לפציעה ועשויה להפחית את רמת הדלקתיות. בעבר, החומצה הייתה מופקת מכרבולות של תרנגולות, אך בשני העשורים האחרונים מופקת החומצה בתהליך שאינו כולל חלבונים מן החי.
החומצה ההיאלורונית שימשה בעבר בעיקר בטכנולוגיית המזון והאפייה, אך בשנות ה־90 של המאה הקודמת התחילו לעשות בה שימוש רפואי באמצעות הזרקה או נטילה דרך הפה. בין היתר, היא שימשה לטיפול בדלקות פרקים שונות – דלקות מפרקים ניווניות וכאבי פרקים, לטיפול בדלקות בדרכי השתן ובצרבת.
קיימים ניתוחי עיניים מסוימים, כמו הסרת קטרקט, השתלת קרנית, תיקון רשתית מנותקת ופגיעות עיניים אחרות שבהם נעשה שימוש בחומצה היאלורונית המוזרקת לעין כדי לסייע בהחלפת נוזלים טבעיים. ידוע גם על שימוש בתמיסה המכילה חומצה היאלורונית לטיפול בזיהומים בדרכי השתן באמצעות החדרת קטטר. ניתן להשתמש בחומצה היאלרונית לטיפול בפצעים בפה על ידי מהילתה במים, ושטיפת הפה בתמיסה המהולה.
קיימת אפשרות להשתמש בחומצה כבמשחה, ולמרוח על העור כדי לעזור לריפוי פצעים, כיבים ברגליים סוכרתיות, עיניים יבשות, כוויות, כיבים בעור או כתכשיר לחות.
לחומצה ההיאלורונית נוצר שם של "מעין הנעורים" המונע ומתקן את השפעות ההזדקנות, אך אין הוכחות ליעילותה של החומצה אם נוטלים אותה דרך הפה או מורחים על העור.
כיום, רופאי עור ופלסטיקאים משתמשים במוצר המכיל חומצה היאלורונית לטשטוש והעלמת קמטי עור. זוהי אחת השיטות הידועות והבטוחות ביותר – כאשר היא נעשית באופן מקצועי על ידי רופא עור מומחה – לטיפול בקמטים, להוספת נפח לשפתיים דקות ולטיפולים קוסמטיים שונים.